Wednesday, June 07, 2006

Grönbo - Närkes Kil 0-4 (2006-06-06)

Nationaldagskvällen bjöd på strålande väder och myggen stod som spön i backen kring de små skuggfläckar som omgav Grönbos hemmaaréna. Med ordentlig råg i ryggen sedan förra matchen kände vi stor tillit till vår förmåga att även ta hem denna match och närma oss toppen av tabellen ytterligare. Men väl medvetna om faran av hybris lovade vi varandra att inte gå i den fällan ty Grönbo är välkänt svåra på sin underdimensionerade hemmaplan.

Den lilla planen (någonstans i närheten av minimi-måtten) bjöd omgående på tätt och trångt spel och det var till en början rejält svårt att komma loss på kanterna och det blev väldigt lite tid i mitten. Där visade dock hemmalaget sin vana och kändes giftiga när de vann boll på mittplan. Där kunde de under den första halvleken också leverera en hel del farliga instickare bakom vår backlinje. Målvakten för dagen, Jimmy, var dock på samma goda humör som Kim senast och högg som en yxa på de framskickade bollarna. Det känder tryggt.

Vårt anfallsspel då? Jodå, inget större fel på det egentligen. När vi väl börjat kriga till oss bollarna och utnyttja vårt högre grundtempo kom också resultatet. 1-0 på hörna efter att David skickat in en stenhård boll som via en Grönbo-försvarare. Vid 2-0 krigade vi till oss bollen på deras planhalva och David kunde från straffområdeslinjen, efter en kort dribblingfärd, placera bollen vid vänter stolpe. Otagbart. Innan halvlekens slut får vi även trean. Ett riktigt mönsteranfall som börjar med växelspel av Micke Lindgren och Putte Almqvist. De höll bollen fint och vi hann fylla på med folk i straffområdet. Putte klackade finurligt, David störde deras försvarare och Björck fick bollen serverad och kunde bredsida in den från 5 meter.

3-0 i halvtid och allt känns oerhört tryggt.

Andra halvleken drabbas av det kända 3-0-syndromet. Trots att det ledande laget vill göra än fler mål så dras tempot ner. Man gör inte den extra uppoffrande löpningen och tappar en aning i koncentration. Det enda vi kan konstatera är väl att det är fullt mänskligt. Vi kände ju att vi hade full kontroll på händelserna och kunde styra matchen precis dit vi ville.

Vi släpper heller inte in Grönbo påtagligt i matchen, så när som på en tiominutersperiod i mitten av halvleken. Men oroliga behöver vi aldrig vara. När Anders till slut sprungit sin kant sönder och samman så kommer också 4-0. En fin soloräd avslutas med en perfekt passning in till Micke, som från 2 meter sätter bollen högt och hårt.

Många trevliga trender ser ut att hålla i sig. Båda våra målvakter verkar ha hittat formtoppen. Försvaret är tryggt, lugnt säkert och krånglar aldrig till det. Målformen håller i sig för David, Micke och Björck. Mot Dalkarlsberg på söndag får vi väl hoppas att några andra får göra lite mål. Kanske framförallt Molle, Putte och Anders som är väl förtjänta av nätkänning nu.